livetochals.blogg.se

2015-03-08
19:21:00

8 mars
 
Internationella kvinnodagen instiftades 1910 av den socialistiska världsorganisationen Andra internationalen på initiativ av den tyska kommunisten Clara Zetki, då för att främja kvinnors rösträtt.
Från det att FN:s generalförsamling 1977 beslutade om en gemensam kvinnodag kan man säga att den internationella kvinnodagen ändrades från att ha varit en socialistisk kampdag till att bli en opolitisk högtidsdag, som firas mycket varierande i olika länder.
På det proggiga 70-talet i Lund firade vi med fest och kvinnokampsånger. Den bästa var och är fortfarande, tycker jag, Sebben che siamo donne/La lega, en italiensk kampsång från början av 1900-talet, som på denna länk sjungs av Röda Bönor: https://www.youtube.com/watch?v=RR8KUg68_kg. Orden är brutala i våra ögon men de sjöngs ursprungligen i en våldsam tid. Första gången jag hörde La lega var i filmen 1900 från 1976 av Bernado Bertolucci: https://www.youtube.com/watch?v=hGTgw6KjhSo. Filmen handlar om de två pojkarna Alfredo och Olmo som växer upp tillsammans på den italienska landsbygden. Skillnaden dem emellan är stor - Alfredo är sonson till godsherren och Olmo till hans livegne bonde. Filmen följer de båda männen, från barndomen via första världskriget och fascismens intåg till befrielsen på 1940-talet.

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: