livetochals.blogg.se

2014-08-22
09:55:58

Ice Bucket Challenge
 
som stöd för ALS-forskning har i USA inbringat 150 miljoner. Ishinksutmaningen är initierad av vänner till den kände amerikanske basebollspelaren Peter Frates, som drabbats av ALS. http://www.expressen.se/omtalat/har-ar-den-gripande-bakgrunden-till-varfor-alla-haller-isvatten-over-sig-sjalva-/  
 
Det går till så att man filmar sig medan man häller en hink med isvatten över huvudet och skänker ett bidrag till ALS-forskningen. Man utmanar tre personer att göra likadant. Nu pågår kampanjen som bäst även i Sverige. Såg också att Eros Ramazzotti antagit utmaningen. Se:http://instagram.com/p/r9IF-9Qde0  och här också Andrea Bocelli:
 
 
Reglerna är enkla: Den som inte vågar anta utmaningen betalar 500 kr till insamlingen, den som tar isduschen skänker minst 50 kr.
Vill du vara med och bidra så gå till http://neurogåvan.se/insamlingar/icebucketchallenge.
 
 
 
 
 
 
 

2014-08-18
11:55:47

Än finns det hopp
Har just lyssnat klart på Karin Wahlbergs bok Än finns det hopp. 
 
 
Den skildrar polioepidemin 1953 med lasarettsmiljö som gemensam nämnare. Man får följa sjuksköterskeelever, biträden, läkarfruar, läkare och patienter i deras liv på och utanför sjukhuset. Sjukdomen polio som orsakas av ett smittosamt virus kunde drabba vem som helst, såväl små barn och unga som vuxna. Det fanns ännu inget vaccin och behandlingsmöjligheterna var begränsade. Polion effekter på människokroppen påminner om ALS, med förlamning och andningsproblem. I ett avsnitt beskrivs ganska ingående hur en traketomi genomförs med gott resultat på en av patienterna som fått akut andningssvikt. Intressant att ta del av Karin Wahlbergs läkarkunnande i skönlitterär form. Miljö och värderingar andas 50-tal och vi får ett nutidshistoriskt perspektiv på kön och klass. 

2014-08-17
14:34:17

Förkylt
Det är mer än två år sedan förra förkylningen. Jag har försökt förebygga med aloe vera, D-vitaminer, handsprit och ett specialte på ingefära, gurkmeja, kanel, citronsaft och honung. Teet har jag inte druckit i sommar. Kanske var det därför jag blev förkyld, vem vet? 
Detta att bli förkyld i nedre luftvägarna, har jag fasat för och sett som svårt att klara utan sjukhusvård. Hosta är för mig komplicerat eftersom jag inte kan hosta så bra själv utan är beroende av hostmaskin. Jag började genast att ta ett penicillin jag fått utskrivet för att förebygga lunginflammation. Ihärdig användning av hostmaskinen hjälpte bra att hålla ganska rent i luftrören. Det var krävande för både mig och min man som fick finnas till hands när mina hostattacker kom, natt som dag. Efter några dagar har hostan lugnat sig och jag hoppas att faran är över.
Nu ska jag fortsätta dricka ingefärste varje dag!
 
 

2014-08-04
09:18:00

Hensmåla Triathlon mot ALS
ägde rum den 26 juli 2014 vid Stora Hensjön i Hensmåla, strax utanför Tingsryd. Det var en folkfest med c:a 150 deltagare i tävlingen. Proffsigt planerat och genomfört. Allt överskott går till ALS-forskningen. Målet att få in samma summa som i fjol 38 000, uppnåddes med  råge; 63 000 har hittills kommit in. Via nedanstående länk kan man bidra:
http://www.neurogavan.se/insamlingar/hensmala-triathlon
 
Det är fantastiskt vad människor kan åstadkomma tillsammans! Det behövs eldsjälar som vill och förmår att ta ansvar för och är beredda att lägga energi och tid på något som gynnar andra än en själv. Jag är djupt imponerad och väldigt stolt över brorsan Lennart Arnesson och hans fru Eva som tagit initiativet och genomfört detta proffsiga Triathlon i samarbete med entusiastiska vänner och grannar i Hensmåla och alla deltagare.