livetochals.blogg.se

2014-02-24
16:54:12

Kroppkakor

Tänk vad det betyder mycket vad människor gör för varandra! Dessa delikata kroppkakor fick vi av en snäll människa helt utan anledning. Jag hade bara råkat säga att det var länge sedan och att jag längtade efter kroppkakor. De smakade fantastiskt och omtanken värmer länge! Tusen tack!

2014-02-21
09:51:05

Kontakt med logoped
Vid senaste läkarbesöket blev jag uppmanad att ta kontakt med logoped för rådgivning. Logopeden kom hem till mig och pratade i lugn och ro igenom matsituationen och hur mitt tal fungerar. Jag fick råd om vad jag ska tänka på när jag får svårt att svälja. Vatten är det svåraste att svälja rätt och det finns förtjockningsmedel som inte påverkar smak men gör det lättare att dricka.
 

Så pratade vi om matning eftersom jag har så svårt att äta själv och hur viktigt det är att man själv så långt som möjligt får styra hur ätandet ska gå till. Hon tipsade om att den som matar själv får prova på att bli matad för att känna hur viktigt det är att vara lyhörd och följsam.
 
Så talade vi också om hur viktigt det är att sitta bra för att underlätta andningen. Rak i ryggen med båda benen i golvet. Inte korslagda ben! Man är inkörd i vanor som man medvetet måste ändra. Kanske självklara saker med bra att få hjälp att bli uppmärksam på vad man själv kan göra för att underlätta.

2014-02-12
09:43:47

60
Nu  har jag har fyllt 60!
 
Det blev en liten tripp till Milano med familjen. Inför resan var det förberedelser med kontakt med flyget om extra utrustning: rullstol, hostmaskin, två ventilatorer varav en batteridriven och möjlig att använda på flyget. Flygresan var två timmar så jag behövde egentligen inte använda den extra ventilatorn men jag var lite orolig för hur tryckförändringar i kabinen skulle påverka mig. Det gick bra.
Vi curlades av min syster som körde oss till Kastrup och framme i Malpensa tog vi taxi för 90€ in till hotellet i centrum. Dryga pengar men det hade varit omöjligt att åka buss och metro.
Vi bodde bekvämt nära till katedralen il Duomo, Vittorio Emanuelle-gallerian, la Scala och shopping.
Det var en härlig födelsedag med frukost på rummet, tårta, blommor och presenter och en nyskriven låt från mina söner, Italienska drömmar. Jag är imponerad och rörd. Och vilken gåva att få vara med barnbarnet, sönerna, sonhustrun och min man. Så underbar familj jag har!

2014-02-02
08:00:00

Andning

Andningens dag 3 februari fokuserar vi på andningen.

Detta youtube-klipp är intressant och värt att ägna några minuters uppmärksamhet tycker jag.  

Verkar bra. På http://www.perfecthealth101.net/bakomsidan.htm får man en beskrivning av kvinnan och vad som gör att hon engagerar sig för ett friskare liv.

Själv ägnar jag mig mycket åt min andning. Det har blivit centralt för att balansera koldioxiden och må bra. Det finns bra tekniker och hjälpmedel att använda. Så länge jag kunde gick jag på yoga och blev medveten om andnings betydelse för avslappning. Med Kundaliniyoga tränar man en lättare variant av meditation där andningen är grunden. Det var en form som passade mig när jag började bli svag i musklerna. Till slut var det för få rörelser som jag klarade så det kändes inte meningsfullt att fortsätta i grupp. Men andningsövningarna har jag fortsatt att använda emellanåt.