livetochals.blogg.se

2018-04-18
10:00:00

Rilutek
Forskning visar att medicinen Rilutek betydligt påverkar överlevnaden i ALS i ett sent skede av sjukdomen. När jag för någon månad sedan hade svårt att svälja tabletterna och istället började pulvrisera och blanda med äppelmos för att få ner dem, var jag nära att ge upp. Jag tyckte att de smakade så illa och bedövade munnen en stund efteråt. Så jag tänkte att jag tror inte de gör nytta nog för att plåga sig. Tänkte att jag kan sluta med dem tills jag får pegen insatt och kan inta medicinen den vägen. Men jag fortsatte att tvinga i mig morgon och kväll. Nu när jag läser detta är jag glad över min envisa uthållighet.   
 
Rilutek
 
https://alsnewstoday.com/2018/04/10/rilutek-prolongs-survival-later-stage-als-patients-study-says/?amp
 
 
 

2018-04-17
18:15:19

Nytt från Karolinska
Neurologi i Sverige
http://www.neurologiisverige.se/ny-sjukdomsmodell-underlattar-utveckling-av-mediciner-mot-als-och-ms/
 

2018-04-02
10:00:00

Nytt från Umeå

ALS-forskning vid Umeå universitet ger svar på varför sjukdomen uppkommer i vissa fall. Arkivbild.

"– Det är mycket mer på gång nu än det någonsin har varit. Jag har varit i den här branschen sedan 1992 och det har aldrig hänt så mycket som nu", säger Peter Andersen professor i neurologi i Umeå.

Forskarna har upptäckt att en stor del av alla ALS-patienter har ansamlingar av ett skadligt protein i sina nervceller som gör att cellerna slutar att fungera. Dessa ansamlingar breder ut sig från nervcell till nervcell. Med hjälp av ett ofarligt virus tänker forskarna föra in en bit arvsmassa i den sjukes nervsystem som ska rätta till den gen som gör att nervcellerna skadas.

"– Man måste blockera eller påverka på gennivå för att få effektiv behandling av ALS. Det är vi tämligen säkra på, säger Peter Andersen.
– Metoden är testad tidigare både inom cancer- och hjärtsjukdomar men det är nytt att testa på nervssystemet. Men det är nog fortfarande ett till två år tills man kan testa det på de första patienterna."

Visst låter det fantastiskt! Om 1-2 år! Äntligen lite hopp om en möjlig behandling.

 


2018-04-01
16:02:19

Nu är glada Påsken slut....
Bildresultat för gula tulpaner
 
Vi har haft en härlig Påsk med familjen hemma i flera dagar, tiden har bara rusat som den gör när man har som allra roligast och nu i förmiddags åkte de. Nu är det tomt och tyst och längtan efter dem finns redan där.
Strax efter de åkt började det snöa ymnigt som den värsta vinter. Första april och visst känner man sig hellurad på vädret.