livetochals.blogg.se

2014-01-29
10:03:33

Italiano
I måndags var det italienskakurs. Vi är fem kvinnor som träffas varannan - var tredje vecka och läser italienska tillsammans sedan många år. En i gruppen är språklärare och hon leder oss. Det är roligt att lära känna varandra mer och mer och det blir mycket pratat på svenska också. Just nu läser vi Va dove ti porta il cuore av Susanna Tamaro (Easy readers nivå B). På svenska Gå dit hjärtat leder dig. Den är intressant och en utmaning att läsa även om det inte är originaltexten. Berättelsen handlar om en äldre kvinna som bestämmer sig för att skriva ett brev som hon aldrig skickar till sin älskade dotterdotter som är i USA. Hon skriver filosofiskt resonerande i dagboksform om sitt liv i kärlek och sorg och försöker förstå och förklara både för sig själv och för barnbarnet. Den är den mest lästa och omtalade italienska boken under de senaste åren och har sålts i mer än fem miljoner exemplar över hela världen.
 
 
Jag när en dröm att kunna lära mig detta vackra språk. Våra kurser ger bra träning och med repetition på repetition fastnar det alltid något mer än det man glömmer. Här är ett klipp ur filmen med samma titel.
 
 
 

2014-01-26
12:29:11

Ljusbringare
Nu är vi mitt i vinter och kyla. Den period som jag helst vill hoppa över. Vi tänder brasa och ljus, köper tulpaner och längtar efter ljus och värme. Denna fina änglalykta står på köksbordet och både lyser upp och värmer lite, mest i hjärtat.
 
 
Matildas fina lykta med ljusbringare istället för värmeljus. Miljövänligare än vanliga värmeljus och brinner med jämn låga.
 

Finns att köpa på LotusEco i Karlskrona eller på nätet.
 
 
 
 
 
 

2014-01-24
17:01:34

Recept på ett bra liv
 

Snott på nätet och sedan redigerat lite.
 

2014-01-19
12:06:51

Januari
Lätt förlamad av väntan:
Väntar på våren....  
Väntar på att något kul ska hända....
Väntar på inspiration...
 
Helt fel när man borde fånga varje dag och låta sig förundras över tillvaron.
 
 
 
 

2014-01-10
10:09:39

Förundran
I morse vaknade jag till P1:s Tankar för dagen med Patricia Tudor Sandahl. Hon talade om förundran, att tillåta sig förundras är hälsosamt och gör oss mer levande och närvarande. Förundran är förvåning som ger upphov till tankfullhet. "Att låta sig förundras är en effektiv motvikt till den avmätthet och slöhet inför livet som om vi inte ser upp kan komma krypande och långsamt suga livet ur oss." 
 
Förmåga till förundran finns som ett kriterium av åtta på WHO:s lista för existentiell hälsa tillsammans med hopp, harmoni, helhet, meningsfullhet, andlighet, personlig tro och gemenskap.
 
Lyssna till Patricias kloka tankar:
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/302048?programid=1165&playepisode=302048

Patricia Tudor Sandahl. Foto: Bertil Ericson/TT

Enligt Albert Einstein kan man leva sitt liv på två olika sätt; som om ingenting är ett mirakel eller som om allt är ett mirakel.
 

2014-01-01
19:14:00

Nytt år 2014

Efter en lugn och trevlig nyårsafton med fantastisk mat hos min syster i Skåne är vi hemma igen. Det blev ingen tenngjutning för att se vad det nya året kommer att innehålla. Det blev inga nyårslöften. Vi skålade i bubbel och önskade varandra gott nytt år. För mig själv gör jag en återblick och konstaterar att det har hänt mycket 2013. Det största och underbaraste som hänt är att vi blivit farföräldrar till en ljuvlig pojke. Det ger oss glädje och fokus på framtiden. 
 
 
Jag har slutat jobba från och med juni och från samma tidpunkt blivit beroende av ventilator som hjälpmedel för att kunna andas tillräckligt bra. Från augusti har jag personlig assistent dagligen. Jag har börjat använda rullstol och åka färdtjänst. Försämringen gör att jag får anpassa mig mer och mer till begränsningar och samtidigt vill jag fokusera på det friska för att behålla så mycket livskvalitet som möjligt.
 
Livet med sjukdomen gör att jag strävar efter att få ut det mesta av nu och inte tänka så mycket varken bakåt eller framåt för min egen del. Samtidigt är det viktigt att ha projekt på gång för att inte tappa drivkraften att ändå försöka påverka framtiden i en god och utvecklande riktning. Det är utmaningen för oss alla antingen man är frisk eller sjuk!
 
Gott Nytt År 2014!